הרשות לאיכות הסביבה שותפה בתהליכי תכנון ומקיימת תהליכי מדידה, בקרה ופיקוח במטרה להבטיח סביבה בטוחה בהיבטים של קרינה בלתי מייננת.
מהי קרינה בלתי מייננת?
מחלקים את סוגי הקרינה בצורה גסה לשני תחומים: קרינה מייננת ובלתי מייננת. נזקה של פגיעה מקרינה בלתי מייננת בגוף הוא יחסית מועט. לעומתה, קרינה מייננת קורעת אלקטרונים מהאטומים בגוף שבהם היא פוגעת, הופכת אותם ליונים והורסת מבנים מולקולריים בגוף. הדבר קורה כי בגלים קצרים יותר מאולטרה סגול, אנרגיית הפוטון היא כה רבה עד כי היא עולה על אנרגיית היינון של האטום. מכאן השם "קרינה מייננת".
ככל שאורך הגל האולטרה סגול קצר יותר, כך הוא יינן בקלות רבה יותר אטומים. גלים קצרים מאולטרה סגול הם מייננים, ובהם קרינת רנטגן, גמא וקרינה קוסמית. מכיוון שגלים אלו קצרים יותר מהאולטרה סגול, האנרגיה שלהם היא הגבוהה ביותר. קרינה קוסמית היא קרינה שנמדדה בחלל וגליה קצרים מגלי גמא. קרינה זו מסבה נזק חמור ביותר ומשפיעה במהירות על תאי בעלי חיים. יש חוקרים המניחים שהקרינה הקוסמית שמגיעה מהחלל היא זו שמשנה ללא הרף את ה-DNA של בעלי חיים, וגורמת למוטציות שונות.
בחיי היום-יום אנחנו חשופים לקרינה בלתי מייננת ממקורות שונים, בהם:
- קרינה שמקורה במתקני החשמל (תדרים נמוכים מאוד - ELF) - קווי מתח, תחנות טרנספורמציה וכיו"ב וכן במכשירי חשמל ביתיים ואחרים.
- קרינה שמקורה במתקני התקשורת האלחוטית (תדרי רדיו - RF) - טלפוניה ניידת, רשתות סלולאריות, מתקני שידור לטלוויזיה ולרדיו